Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova a găzduit joi, 6 iulie 2017, Forumul Economic pentru Dialog și Dezvoltare, dedicat întâlnirii dintre reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova și reprezentanții guvernării.
Din partea mediului de afaceri au participat la acest Forum circa 20 de asociații și uniuni de business din țara noastră (inclusiv mai multe camere de comerț bilaterale) și aproximativ 400 dintre cei mai importanți deținători de afaceri și manageri din economia moldovenească. Din partea guvernării au fost prezenți premierul Pavel Filip, viceprim-ministrul și ministrul Economiei Octavian Calmîc, ministrul Finanțelor Octavian Armașu, ministrul Justiției Vladimir Cebotari, precum și mai mulți șefi de agenții și autorități guvernamenatale.
Discuția a fost deschisă de către gazda Forumului, președintele fondator al AOAM, Vlad Plahotniuc, care și-a exprimat încrederea că acest dialog va avea consecințe pozitive pentru întărirea relațiilor dintre mediul de afaceri și stat. „Vrem să avem un parteneriat real, concret, între mediul de afaceri și guvernare. Multe lucruri bune pot rezulta din comunicarea noastră”, a spus Vlad Plahotniuc. El a adăugat că există nevoia de a stabili un „punct zero”, din care statul își asumă mai clar sprijinirea mediului de afaceri, iar cei care activează în mediul de afaceri își asumă să fie corecți în raport cu obligațiile către stat.
În cuvântul său, premierul Pavel Filip a enumerat o serie de măsuri luate în ultimul an și jumătate de către guvernare pentru a susține mediul de afaceri și a precizat că aceste măsuri au avut efecte pozitive atât pentru companii, cât și pentru economia țării în general. „Crearea unui mediu de afaceri cât mai atractiv rămâne o prioritate pentru Guvern”, a spus prim-ministrul Filip, adăugând că așteaptă propuneri și din partea oamenilor de afaceri pentru introducerea de noi modificări legislative utile companiilor din Moldova.
Întâlnirea a continuat cu o sesiune de întrebări adresate de reprezentanții mediului de afaceri, la care miniștrii și șefii de agenții prezenți au oferit răspunsuri și clarificări. S-au ridicat subiecte precum mecanismul de calculare a valorii mărfurilor în vamă, legătura dintre învățământ (școlile profesionale) și locurile de muncă, achizițiile publice și contestațiile în cadrul acestor achiziții, nevoia stabilirii unui procent de produse autohtone în cadrul supermarketurilor, relațiile de piață dintre producători și comercianți, legea zilierilor, fiscalitatea în agricultură, standardele europene de calitate pentru produsele petroliere, combaterea economiei tenebre, folosirea resurselor energetice regenerabile, dezvoltarea infrastructurii.
„A fost o întâlnire utilă, constructivă. Am văzut un angajament al guvernării de a strânge relațiile cu mediul de business, dar și de a îmbunătăți legislația economică după model european. E nevoie de mai multă comunicare cu mediul de afaceri, fiindcă aici este motorul creării de noi locuri de muncă și al dezvoltării Moldovei”, a declarat după încheierea Forumului Alexandru Baltag, directorul general al AOAM.
6 iulie 2017