Noul raport Doing Business al Băncii Mondiale evidențiază progresul Moldovei în privința libertății economice

02.11.2018
Noutăți / Noul raport Doing Business al Băncii Mondiale evidențiază progresul Moldovei în privința libertății economice
Republica Moldova a înregistrat în acest an un scor mai bun decât în urmă cu un an de zile în ceea ce privește libertatea mediului de afaceri. Aceasta este concluzia experților Băncii Mondiale conform ultimului raport dat recent publicității.

Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială în cadrul raportului anual Doing Business 2019, Moldova are un scor de 73,54, în creștere cu 0,38 față de situația de la sfârșitul anului 2017. Acest scor plasează țara noastră, la fel ca și anul trecut, între primele 50 de economii ale lumii în ceea ce privește ușurința derulării afacerilor. Raportorii Băncii Mondiale au evidențiat progresele Moldovei legate de deschiderea unei afaceri, dar și în legătură cu rezolvarea insolvențelor.

Moldova se află pe locul 47 într-un clasament care include 190 de state și teritorii, înaintea unor țări membre UE precum Italia (locul 51), Grecia (locul 72), Ungaria (locul 53) sau Bulgaria (locul 59). Vecinii noștri – România și Ucraina s-au plasat pe locurile 52 și 71, unde România a înregistrat o scădere cu 5 poziții, iar Ucraina a marcat o creștere cu 7 locuri în clasament.

Liderii din regiunea noastră geografică sunt Georgia (cu un scor de 83,28 și locul 6 în clasament) și Macedonia (care are scorul de 81,55 și deține locul 10 în clasament), în timp ce liderul mondial este și în acest an Noua Zeelandă. 

Din totalul celor 10 indicatori luați în calcul, Republica Moldova cel mai mult a avansat la capitolul înființarea companiilor – locul 14 mondial. Pe alte domenii precum protejarea investitorilor minoritari sau comerțul internațional, țara noastră și-a păstrat pozițiile neschimbate.
Înapoi la știri

Adresează o întrebare

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii de completat

Nume*
Prenume*
Email*
Informații profesionale
Întrebare*