AOAM a participat la Forumul Economic Moldova – Turcia de la Istanbul

23.03.2018
Evenimente / AOAM a participat la Forumul Economic Moldova – Turcia de la Istanbul

Vineri la Istanbul, în prezența unor înalți oficiali guvernamentali moldoveni și turci, a avut loc Forumul Economic Moldova – Turcia, dedicat dezvoltării relațiilor comerciale și întăririi colaborării dintre firmele moldovenești și cele turcești. 

 

Forumul a fost deschis de ministrul Economiei al Turciei, Nihat Zeybekci și ministrul Economiei si Infrastructurii al Moldovei, Chiril Gaburici. Cei doi miniștri au vorbit despre nevoia intensificării relațiilor economice bilaterale, susținând valorificarea la maxim a oportunităților deschise de Acordul de Comerț Schimb dintre Moldova și Turcia, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016. Ulterior, au venit cu câte un mesaj de salut președintele Uniunii Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB), Rifat Hisarciklioglu și directorul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), Alexandru Baltag. 

 

În cuvântul său, Alexandru Baltag a afirmat că acest forum este o ocazie foarte bună pentru a informa partenerii turci în legătură cu mediul de afaceri din Moldova și cu posibilitățile de investiții în țara noastră.

„Pentru noi, Turcia este o piață extraordinară, plină de oportunități, cu o dezvoltare economică remarcabilă. Ne dorim să strângem relațiile cu companiile din țara dumneavoastră și să contribuim și noi la creșterea fluxurilor economice în regiunea Mării Negre”, le-a spus directorul general al AOAM participanților la forum. 

În continuare, ca expresie a dorinței de a strânge relațiile de afaceri moldo-turce, directorul general al AOAM și președintele TOBB au semnat un Acord de cooperare între cele două asociații de business. Conform înțelegerii, valabilă pe o durată de 2 ani, părțile vor organiza împreună conferințe și seminarii pe teme de afaceri, vor face schimb de informații de interes comun, vor promova interesele mediilor de afaceri din cele două țări. 

Discuțiile în cadrul Forumului au avut loc în cadrul a 3 sesiuni – una dedicată prezentării realităților economice, mediului de afaceri și oportunităților de investiții din Moldova, alta dedicată prezentării economiei Turciei și companiilor turcești, iar ultima destinată analizei implementării Acordului de Comerț Liber moldo-turc. 

La Forumul Economic Moldova – Turcia au fost reprezentate circa 40 de companii din Turcia și 14 companii moldovenești. Alături de ministrul Chiril Gaburici și Alexandru Baltag, din delegația moldovenească au făcut parte Vitalie Iurcu, secretar de stat în Ministerul Economiei și Infrastructurii, Cristina Harea, viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Vadim Ceban, prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, precum și mai mulți oameni de afaceri din țară. 

Înapoi la evenimente

Adresează o întrebare

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii de completat

Nume*
Prenume*
Email*
Informații profesionale
Întrebare*