Povara fiscală pe forța de muncă RM vs state europene

11.10.2018
Blog / Povara fiscală pe forța de muncă RM vs state europene
Cum este taxată munca în Republica Moldova față de alte țări de pe continentul nostru? În genere, la un nivel mai mic decât în majoritatea statelor europene.

În tabelul de mai de jos, puteți observa cotele de taxare din țara noastră, comparativ cu alte 42 de state din Europa.

În Moldova, impozitul pe venit al persoanelor fizice este de 12%. Cel mai ridicat impozit îl are Suedia, de 61.85%, iar cel mai mic este de 9%, în Muntenegru. Țara noastră ocupă locul 7, cu unul dintre ele mai mici impozite pe venit din Europa.
Cea mai mare cotă a contribuției asigurărilor sociale cumulate (angajat+angajator) este plătită în Franța, la un procent de 59.2%, iar cea mai mică este de 8% în Danemarca. Moldova plătește 24 de procente și se află pe locul 10 în topul celor mai mici astfel de taxe.

În ceea ce privește contribuția angajatorului, după reducerea făcută prin reforma fiscală de la 1 octombrie curent, Moldova - cu 18% - a urcat la jumătatea unui clasament în care primul loc e ocupat tot de Danemarca cu 0%, iar ultimul de Franța cu 45%. Referitor la contribuția asigurărilor sociale plătite de angajat, țara noastră se află pe locul 8, cu 6%.

/public/upload/files/Povara%20fiscala%20pe%20forta%20de%20munca.pdf
Înapoi la blog

Adresează o întrebare

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii de completat

Nume*
Prenume*
Email*
Informații profesionale
Întrebare*