La Gala Antreprenorilor AOAM, reprezentanții guvernării și ai companiilor private au susținut continuarea reformelor în favoarea mediului de afaceri

13.12.2017
Events / La Gala Antreprenorilor AOAM, reprezentanții guvernării și ai companiilor private au susținut continuarea reformelor în favoarea mediului de afaceri
Circa 400 de antreprenori și investitori, reprezentanți ai guvernării și ai mediului politic, invitați speciali și jurnaliști și-au dat întâlnire miercuri, 13 decembrie 2017, la Gala Antreprenorilor AOAM, eveniment deja tradițional, organizat la sfârșit de an de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova. 

Luând cuvântul în debutul galei, președintele AOAM Vlad Plahotniuc a reamintit ideea care a stat în spatele înființării AOAM în 2010, anume dorința de a încuraja și sprijini reușita antreprenorială.
„Urmăresc progresul businessului și am o satisfacție deosebită că o mică parte se datorează și AOAM”, a spus fondatorul Asociației. 

Adresându-se oamenilor de afaceri prezenți la Casa Sărbătorii, Vlad Plahotniuc a accentuat faptul că vor fi luate în continuare măsuri în favoarea business-ului, vorbind despre nevoia de excludere a potențialelor abuzuri ale organelor de drept. „Chiar în zilele următoare Guvernul va aproba un proiect de lege pentru aceasta. Există unele speculații privind acest proiect și chiar unii dintre partenerii noștri de dezvoltare ezită să-l susțină. Avem nevoie de suportul vostru, al oamenilor de afaceri, pentru acest proiect. El este util și guvernării, și dumneavoastră. Suntem interesați să existe o colaborare onestă și directă între business și guvernare”, a spus președintele AOAM.

Totodată, Vlad Plahotniuc a ținut să îndemne antreprenorii să nu ezite să susțină acele măsuri de reformă pe care chiar ei le-au solicitat guvernării, oricât de curajoase sunt, pentru că au în actuala guvernare un partener de încredere.

În continuare, Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit despre măsurile luate în 2017 de Guvern pentru mediul de afaceri. Premierul a menționat, în context, reducerea masivă a actelor permisive, îmbunătățirea Codului muncii, dar și introducerea ghișeului unic sau reducerea numărului organismelor de control. Prim-ministrul a exprimat, totodată, deschiderea Guvernului Republicii Moldova către asociațiile de business, pentru a răspunde așteptărilor mediului privat. 
Referindu-se la inițiativa privind eliminarea presiunilor și abuzurilor asupra mediului de afaceri, premierul Filip a declarat:  „Ne vom asuma o reformă mult mai curajoasă, a instituțiilor de forță. Dacă vrei să obții un rezultat, nu trebuie să vorbești doar despre probleme – este foarte important să elimini cauza. Noi asta vrem prin acest proiect”. 
Ca Șef al Proiectului Climatul Investiţional din Moldova și reprezentant al Băncii Mondiale, Lily Begiashvili și-a arătat sprijinul pentru măsurile luate de Guvern în privința reducerii numărului de acte permisive și a instituțiilor de control, afirmând de asemenea că susține procesul de adoptare a legii privind stoparea potențialelor abuzuri ale organelor de drept asupra mediului de afaceri. 

Vorbind în numele Asociației Investitorilor Străini, președintele acesteia, Alexander Koss, a apreciat inițiativa făcută publică de Ministerul Justiției pentru eliminarea abuzurilor contra companiilor. „Când am auzit de acest proiect, am fost încântat. Controlul nu trebuie să marginalizeze business-ul”, a conchis Alexander Koss. 

Și alți vorbitori în cadrul galei au salutat măsurile luate de guvernare pentru mediul de afaceri, și-au exprimat încrederea în dialogul dintre companii și Guvern, respectiv au susținut intenția de introducere a unor norme mai puțin represive și de protecție suplimentară pentru firme. S-au exprimat în acest sens Thomas Moser, președintele Asociației Businessului European, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Alexandru Bilinkis, președintele Consiliului de Administrație al companiei Orhei-Vit, Vasile Chirtoca, liderul companiei DAAC-Hermes. 

La finalul galei, directorul general al AOAM Alexandru Baltag a înmânat diplomele pentru câștigătorii concursului de granturi AOAM, runda a treia. Fiecare dintre cei 10 tineri antreprenori câștigători a primit un premiu de 50.000 de lei, împreună cu felicitările echipei AOAM și cu urări de succes în afaceri. Vorbind în numele premianților, tânărul întreprinzător Dorin Prisăcaru a mulțumit Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova și i-a îndemnat pe tineri să intre în afaceri dacă simt chemare pentru acest lucru și dacă au un vis pe care vor să și-l împlinească.

„Sfatul meu este să nu ratați nicio oportunitate de a atrage investiții în afacerea dumneavoastră, nicio oportunitate prin care să vă manifestați. Orice tânăr din Republica Moldova are mijloace si instrumente pentru a iniția și dezvolta o afacere”, a spus Dorin Prisăcaru. 

Concluzionând după încheierea galei, directorul general al AOAM, Alexandru Baltag, și-a exprimat mulțumirea că a fost „un eveniment de ținută, cu o prezență de anvergură”. „Iată că AOAM se bucură de încredere în mediul de business, iar eforturile noastre dau roade. Vom continua să fim aproape de întreprinzători, vom continua să lucrăm pentru îmbunătățirea legislației, pentru atragerea investițiilor străine, pentru ajutorarea micilor antreprenori”, a precizat Alexandru Baltag.
Back to events

Ask a Question

All fields marked with (*) must be filled in

Name*
Surname*
Email*
Professional information
Question*